MİSO ÇORBASI



















Çorba Hakkında Önemli Bilgiler:
Miso Soya ezmesiyle yapılan çorbadır. Buharda haşlanmış soya fasulyesi, maya (soya fasulyesi, pirinç ya da buğdaydan yapılmıştır. Soya sosu karışımından elde edilir.
Çok rahatlıkla diyet listenize de sokabileceğiniz bir çorbadır.
Miso çorbası, en basit ve temel Japon yemeklerinden biridir.
Miso, protein ve amino asitler bakımından zengindir ancak oldukça fazla miktarda tuz ihtiva eder (%8-15 arası). Aslında Miso birçok yemekte tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır.
Miso çorbası her öğünde diğer yemeklerin yanında yan yemek olarak gelir.Miso adı verilen, ezilmiş soya fasulyesi macununun sıcak su ile karıştırılması ile hazırlanır. İstenirse içine nori, yeşil soğan gibi tatlandırıcılar da konulabilir.
Miso, (Japonca: 味噌) fermente edilmiş bir Japon yiyeceğidir. Geleneksel Japon yemeği miso çorbasında da (miso şiru) kullanılır.
Soya fasulyesi, pirinç ya da arpanın, deniz tuzu ve ko-ji adlı mantarla fermentasyonu ile elde edilen bir çeşit hamurdur. Normalde tuzlu bir tadı vardır ama kullanılan malzemeler ve fermantasyon yöntemine bağlı olarak tadı farklı biçimlerde ortaya çıkar.
Bu çeşitlilik içinde bazı misolar tatlı da olabilir.
Özellikle Japon beslenmesinde önemli bir konumu vardır, diyet yiyeceği olarak da kullanılır.
İki ayrı tarif vereceğim burada kullanılan ölçüler ve malzemeler önemlidir. Tarife ekstra baharat ve malzemeler atmadan önce düşünmelisiniz. Ancak çorbayı ikinci sefer içtiğinizde istediğiniz gibi tarif üzerinde değişiklikler yapabilirsiniz.



MİSO ÇORBASI TARİF 1

Malzemeler:
·         Yarım litre su
·         1 adet havuç, 2′şer santim uzunluğunda kalem kalınlığında kesilmiş
·         1 adetorta soğan, yarım halkalar halinde doğranmış
·         Yarım patlıcan
·         140 gram miso eski liralar inceliğinde kesilmiş yarım halkalar halinde olmalıdır
·         Kişi başı 10 gram 12/3 paket tofu
·         Çay kaşığı katsuo daşi ya da arzuya göre bir veya yarım çiroz balığı kurusu

Yapılışı:
Yarım litre kaynamakta olan suya havuçları atın.
Bunları kapalı olarak iki dakika pişirdikten sonra, soğan ve bir iki dakika sonra da patlıcan dilimleri katın.
Hepsine ayrı bir pişirme süresi tanımış olursunuz böylece. 1-2 dakika sonra çorba kepçesinde çatalla erittiğiniz miso ile kurutulmuş katsuo daşi ilave ediniz. (Katsuo daşi istenirse daha önce katılabilir. Bu, tadının ne kadarının sebzelere nüfuz etmesini istemenize bağlıdır)
Miso’dan sonra ise çorba kesinlikle kaynatılmamalıdır.
Ateşi iyice kısın ve son olarak kesme şekerden daha küçük olarak kestiği tofu küplerini ekleyin.
Tencerenin kapağını kapatıp, bir iki dakika çorbanın demlenip kendine gelmesini bekleyin.
Çorbanız servise hazırdır.
Afiyet Olsun :)

MİSO ÇORBASI TARİF 2

Malzemeler:
      50 gr aka miso
      100 gr tofu
      1 dal taze soğan
      15 gr wakame
      15 gr bonito fleks
      1 lt su

Hazırlanışı:
Bir tencere içerisinde suyu kaynatın, bonito fleks ilave edip ocaktan alın ve dinlemeye bırakın.
Wakameleri ılık su içerisinde 20 dakika bekletip süzün.
Taze soğanı ince kıyın, tofuları küçük kuşbaşı şeklinde doğrayın.
Kaynattığınız suyu süzün.
Suyu aka miso ile karıştırıp bir taşım kaynatın.
Çorba kaselerinin içinde taze soğan, wakame ve tofuyu koyup üzerine bir miso karışımını ilave edip servis edin.
Sağlıklı ve farklı olan bu çorbayı beğenmeniz dileğiyle
Afiyet Olsun :)

0 yorum:

Copyright © 2013 Demet'in Yemek Tarifleri and Blogger Templates - Anime OST.