İskorpit Balık Çorbası


















İskorpit Balık Çorbası
iskorpit haricinde kırlangıçta süper olur, orfoz olur yada 8 -9 kiloluk levrek balığının kafasından da olur, 9,5 kiloluk levrekte çok lezzetli olur böyle bir balığın kafasından da olabilir.

Malzemeler:
·         3 tane büyük boy iskorpit yeterlidir (4-5′te olursa eti bol bol olur).
·         2 -3 tane havuç
·         2 -3 çarliston biber
·         2 tane orta boy soğan
·         7 -8 tane defneyaprağı
·         1 tutam kekik
·         Küçük bir patates

Tarifi:
Herkesin anlayabilmesi için biraz detaylı ve açıklamalı olarak püf noktalarıyla birlikte anlattım:
Öncelikle tabiî ki balık çorbamız için iskorpitlerin ince pullarını kazıyoruz.
İskorpitlerin derisini sakın soymayın derisinde yağ vardır çok faydalıdır. Bu çorbaya tat verecektir.
Tencereye balıkları bütün halde atın, üzerine 2 -3 tane havucu bölüp atın,
2 -3 çarliston biber atın,
2 tane orta boy soğan ikiye bölün atın tencereye,
5 -6 tane defne yaprağı
1 tutam fesleğen,
1 tutam kekik atın tencereye,
Biraz tuz,
Tencereye küçük bir patates soyun atın.
Bunların üzerine sıcak suyu boşaltıp tencereyi orta ateşe koyuyoruz, su kaynara çıktımı 10 dakika balıklar haşlansın ve daha sonra delikli kepçeyle balıkları bütün halde tencereden çıkarıp bir kayık tabağa koyuyoruz.
Ve o kalan malzemeyi sebzeler pişene kadar bir 10-15 dakika daha haşlıyoruz ve ocağı kapatıyoruz.
Kayık tabağa aldığımız balıklar hafiften soğuduktan sonra ayrı bir tabağa balıkları ayıklıyoruz
Balıkları ayıklarken dikkat edin etlerin arasında kılçık karışmasın ve derisini de etlerin arasına katın o çok lezzetli ve faydalıdır hatta ne kadar parça pinçik et varsa içine atın kafası vb… falan ayıklayın atın.
Etleri bir kenara koyalım.
Sıra sebzelere geldi, sebzeleri de yine kepçeyle aralarına bakarak kılçık falan karışmasın; miksere atıyoruz ve balık suyumuzu da önce süzüyoruz bir kaba ve miksere bu balık suyundan katarak bütün sebzeyi çekiyoruz. Etleri mikserde çekmeyin bu tadını bozabilir.
Şimdi elimizde mikserde çekilmiş sebzeli balık suyumuz var, ayrı bi tabakta ayıklanmış ve didiklenmiş balık etlerimiz var ve artık temiz bi tencere daha lazım bize ki; un kavurmak için. Un kaburmalı balık çorbası.
Evet unumuzu kavuralım; bunun için 1 ufak çay bardağı zeytinyağı hafiften kızınca, 1 ufak çay bardağı un döküp, karıştıralım.
Un pembeleşince hızlı hızlı karıştırırken balık suyunu üzerine ekliyoruz (burada işin sırrı hızlı hızlı karıştıracağızki un pütür pütür olmasın)
Un eridimi suyun hepsini ekliyelim, çekilmiş sebzeli suyuda ekleyelim, ocağın altı orta ateşte, tencereye balık etlerimizide ekleyelim.
Balık çorbamız kaynara çıkınca bir çay bardağı ince kıyılmış maydanozuda balık çorbamızın üzerine dökelim ve ocağın altını kapatalım.
Afiyet Olsun :)

Balık Çorbası Nasıl Servis Edilir ?
Balık çorbası yenecek masada havanda dövülmüş sarımsak olmalıdır.
Bakır değirmende çekilmeyi bekleyen karabiber olacak ayrıca sirkede mutlaka olmalı.
Evdeki en büyük çorba kasesine tepeleme doldururum üzerine bol miktarda sarımsak, bol miktarda da karabiberi çekerim.
2-3 çorba kaşığı da sirke boca ederseniz güzel olur.
Ve tabiî ki yanına da birazcık roka salatası…
Afiyet Olsun :)

0 yorum:

Copyright © 2013 Demet'in Yemek Tarifleri and Blogger Templates - Anime OST.